Parmak İzi Okuyucu Nedir?

Keşif ve Kullanımı

Parmak izi kısaca özetlemek gerekirse, kişinin kimliğini oluşturan bileşenlerdir. Kişiye özel parmak izi ve parmağın ucu bir kişiyi farklı parmak izine sahip kişilerden ayırıcı özelliği oluşturur. 1788 yılında Alman anatomici Johann Christoph Andreas Mayer tarafından yapılan çeşitli araştırmalara dayanan sonuçlara göre her parmak izinin farklı olduğu tespit edildi.

Parmak izi okuyucuların yaptıkları tasarımı ve işlevi itibariyle yaptığı optik, kapasitif veya ultrasonik sensör teknolojisini kullanarak parmak izine ait olan karakteristik bilgileri ortaya çıkarmaktır. Parmak izi sensörlerinin yaptığı bu işlem sayesinde kişinin parmak izi verisi, veri tabanındaki farklı parmak izi verileri ile kıyaslanarak kişinin suç geçmişi ve veri tabanında bulunan sabıka kaydı öğrenilebilir.

Parmak İzi Okuyucuları Nereden Bulabilirim?

Parmak izi okuyucular, yenilikçi oluşları ve tasarım itibariyle etkili yapıları sayesinde farklı uygulama alanlarına sahiptir. Geniş kullanım alanları geçiş kontrol, personel takip ve PDKS (Personel devam ve kontrol sistemi) gibi işlevlerin kolaylıkla yerine getirilmesinde büyük rol oynar.

Duvar montajına sahip geçiş kontrol terminalleri, polis arabaları, hasta kabul yerleri, akıllı telefonlar kullanım alanlarına örnek verilebilir.Geniş kapsamlı global pazarda büyük ürün gamına sahip olan parmak izi tanıma sistemleri, genel kullanıcıların alıştıkları bir cihaz haline gelmektedir. PDKS sistemleri talepleri yükseldiği için dijital ve fiziksel güvenlik mekanizmalarını tetikleyen personel takip sistemi yaygınlaşma oranı da doğru orantılı artmaktadır.

Parmak izi sistemleri bazı ülkelerde mecburi hale gelmiştir. Bunlara örnek olarak telefon hesabı açmanız için parmak izine gereksinim duyulmakta, seçimlerde oy kullanmak için parmak  izi okuyucular kullanıma alınmıştır. Parmak izi okuyucular artık etrafımızda, yeni nesil tanımlama sistemleri olarak her noktada bulmak mümkün. Alanındaki uzaman ve tecrübeli ekibiyle ZKSoftware her zaman size en yakın ve en uygun ürün sağlayıcı olarak yerini korumakta.

ZKSoftware olarak destek kapasitemizi her geçen gün geliştiriyoruz. Satın alma aşamasında ve sonrasında sizlere sunduğumuz eşsiz hizmetleri deneyimleyin. Gelişmiş segment cihaz ve yazılım ürün gamını etkili biçimde müşterilerimize sunuyoruz. Personel devam kontrol, access geçiş kontrol ve merkezi erişim yönetim sistemleri konusunda sektöre öncülük eden yeniliklere imza atıyoruz.

Bizimle çalışan çözüm ortağı dostlarımızın her zaman yanındayız, geliştirilebilir, verimlilik, hızlı güvenlik tutumu gibi ilkeleri önemsiyoruz.  Kişiselleştirilmiş yazılımlarımız ve cihazlarımız en önemli noktaları geliştirmeniz için tasarlandı.

ZKSoftware ortamında tüm önerilere tek bir yerden ulaşarak, yüksek kullanılabilirlik, kaliteli hizmet anlayışı, düşük maliyet ve uygun fiyattan oluşan dört farklı alanı özelliklerimiz arasına kattık. Kurumunuzun önerilere, güvenlik danışmanlığı servislerine ve zayıf akım odaklı projelere olan etkilerine göre bizimle çalışın.

Ek ücret ödemeden ZKSoftware bünyesinde bulunan ZKFlex ve diğer personel devam takip yazılımlarına ulaşın. Tek bir fiyat ödeyerek sahip olabileceğiniz sistemler iş yükünüzü üzerinizden almak, verimlilik katmak, sürekliliğinizi uzun vadeli yapmayı hedefler.

Kişiselleştirilmiş bir yazılım arayüzüne erişin. Doğrudan Personel devam takip uygulamalarınız için hizmet sorunlarını, planlanan güncellemeleri ve sistem durumu uyarılarına zamanında sahip olun ve önemli şeylere odaklanmanıza yardım eden filtreli bir paneli sabitlersiniz.

Bildirimleri ayarlayın ve hedefleyin. ZKSoftware otomatik veri aktarımı durumu, Veri transferi ile entegre olarak iş açısından günlük personel hareket bilgilerini cihazlardan aktarım metodunu kullanarak veritabanınıza gönderir. Personelinizin ve sizin günlük hareket kayıtlarınıza ulaşmanız, rapor görüntülemeniz ve bu görüntülediğiniz verileri dışarı aktarmanız için ortam hazırlar.

Kurumunuz için uzman seviyesinde ZKFlex yardımı alabilirsiniz. Deneme sürümüne göz atabilir, test eder ve gelişime açık olan yerleri bize geri bildirimle anlatabilirsiniz. Cihazlarımız hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilmek için bizimle iletişim kurmanız, teknik servis konularında yardım alabileceğiniz uzman kadromuzla görüşmeniz yeterli. Destek planı size iş saatleri boyunca sınırsız teknik desteği garanti eder.

Tüm ZKSoftware müşterileri ve çözüm partnerleri için dahil edilen destek sistemi.  Kurumunuz açısından kritik işlevlere sahip olan personel devam takip cihazlarının hızlı yanıt sürelerine, reaktif izleme ve destek potansiyeline dayalı bir destek ekibinin öncelikli sorun çözme tecrübesiyle hizmet alabilirsiniz. Danışmanlık hizmetlerimiz sadece zayıf akım projelerinizle sınırlı değil, cihaz ve teknik destek konularında her zaman yanınızdayız.

Parmak izi Sistemlerinin Günümüzdeki Faydaları Nelerdir?

Biyometrik terminaller, biyoteknoloji şirketleri ve parmak izi okuyucular sabıka kaydı tespiti yapma işlevlerinde devasa role sahiptirler. Kamu alanlarının güvenliği ve halk sağlığı açısından FBI tarafından desteklenen çalışmalarda SilkID Canlı parmak izi okuyucular kullanılır. Suçlu yakalama konusunda da etkili olarak devreye alınan okuyucular size gelişmiş yetkiler sunmaktadır.

Akıllı telefonunuzla ödeme yapmak istediğinizde veya bir servis satın almak istediğinizde parmak izi okuyucu kullanmanız gerekiyor. Samsung Pay ve Apple Pay isimli iki büyük mobil cüzdan firmaları telefondaki parmak izi okuyucuyu kullanarak ödemeleri doğrulamanız açısından olanak verir.

Yakında parmak izi sistemleri kredi kartları PIN bilgilerini biyometrik sensörler olarak değiştirecektir.

Bill ve Melinda Gates Firması parmak izi okuyucular ile aşılama girişimlerini yönetmektedir. Dünya çapında yapılan bu işlemle biyometrik okuyucuların aşılama geçmişleri küçük ve yaşlı insanların aşı bilgileri takip ediliyor. Parmak izi tarama işlevi yeterli olmaktadır. Böylelikle hastaya ait tıbbi geçmiş görüntülenebilir, ihtiyacı olan ilaçları almasını sağlayabiliyorlar.

Personel devam kontrol sistemlerinde yaygın olarak kullanılan okuyucular. Genellikle bir yazılım vasıtası ile işlem görmektedirler. Genel çalışma prensibinden bahsedecek olursak, personel okutma işlemini gerçekleştirdiğinde okuyucudan alınan veri yazılıma gider. Bu personel için mesai başlangıç, mesai bitiş, mola başlangıç, mola bitiş gibi birçok farklı senaryoya uyacak biçimde anlamlandırılır.

Farklı bir örnek olarak geçiş kontrol sistemlerinde kullanılan okuyucular ile yetkilendirme sistemi oluşturulur. Bu sayede okuyucudan gelen verilere göre kişilerin belirli yetkilere sahip olup olmadığı yazılım veya cihaz tarafından belirlenir.

Yine banka, hapishane gibi mecralarda güvenlik amaçlı okuyucular çokça kullanılmaktadır. Okuyucular sayesinde kontrol edilmek istenen kişilerin sayısı, yetki bilgisi alınır. Gelen veriye göre işlemler şekil farklılıkları gösterecektir. Daha önceden belirlenmiş bir veri okuyucu üzerinden geldiğinde sistemin belirlenmiş senaryoya göre tepki vermesi sağlanabilir. Buna örnek olarak kapı açma işlemlerinde “panik parmak” mantığıyla tanıtılmış parmak okutulduğunda kapı açılacaktır ancak  arka planda ilgili birimlere bu kapının cebren açıldığına dair sinyal verilmiş olacaktır. Bu örnek maksimum güvenlik seviyesine sahip kurumlarda kullanılmakta olup başarılı bir çözüm olarak yer almaktadır.

Bekçi kontrol sistemlerinin yeni nesil cihazlarında okuyucu teknolojisine geçilmiştir. Parmak verisi tanıtılan bekçiler tur atacağı alandaki kontrol noktalarını belirlenen saat dilimlerinde ziyaret eder. Turuna başlamadan önce parmak verisini tanıtan bekçi kullandığı cihazın kendi vardiyasında gerçekten de kendisi tarafından kullanıldığını doğrulamış olur.