Günümüzde Biyometrik Denince Akla Güvenlik Geliyor. Peki, Nedir Bu Biyometrik?

Biyometrik gelişmeler ve biyometrik çözümler kısaca kişiye ait olan ona özel fiziksel karakteristik ve doğrulamayı gerektiren bilgilerin tümünü kapsayan teknoloji anlamına gelmektedir.

Biyometrik bilgi kişiye ait olan fiziksel ve diğer özelliklerin yakalanması ve kayıt altına alınmasıdır. Bu işlemi tamamlarken elektronik cihaz ya da sistem veya buna benzer tamamlayıcı doğrulama ürünleri kullanılır.

Terim olarak “biyometrik” anlamını “biyometri” kelimesinden almıştır. Açıklamak gerekirse, biyolojik gözlemler ve türlerinin istatistiksel analizi anlamına gelmektedir.

Biyometrik doğrulayıcılar ve maddeler kişiye özel olduğu için doğrulama aşamasında kartlar ve şifrelere oranla daha fazla güvenlik seviyesi taşıdığından tercih edilebilir yapıda olmuştur.

Biyometrik doğrulayıcılar, modüller genellikle kendilerini kategorilere ayırmakta; “fiziksel” veya “işlevsel” olarak iki şekilde incelenebilir. Fizyolojik biyometrik doğrulayıcılar genellikle kişiye ait olan fiziksel içeriğiyle alakalı; parmak izi doğrulama, el geometrik özellikleri, kokusu, iris (göz) taraması, DNA, avuç içi izi ve yüz tanıması girebilir.

İşlevsel karakteristik özelliklerine göre doğrulama ise kişiye ait olan hareketler, tuş basma dinamikleri, ses tanıma, Mouse kullanma haritası, imza analizi, bilişsel biyometrik hareketler bütünüdür.

Biyometrik teknoloji sistemleri veya uygulamaları biyometrik veriyi biyometrik doğrulayıcılardan veya modüllerden aktardıktan sonra işler hale getirmekle yükümlüdür.

Biyometrik sistem otomasyona hazır durumda, ilk aşama da biyometrik veriyi yakalar bu işlemi biyometrik doğrulama cihazıyla yapar örneğin; görsel tarayıcı veya parmak izi, avuç içi tanımlamaları veya kamera ile yüz bilgilerini temin edebilir. Veriyi doğrulamak için kayıt edilmiş şablondan aktararak, taraması yapılan veriyle karşılaştırır. Referans olması açısından yapılan bu işlem sırasında ilk kaydı yapılan veriyle eşleştirme sağlıyorsa biyometrik veriye sahip olan kişinin yetkili olup olmadığını tespit edebilir.

Biyometrik teknolojiler donanım ve yazılım bütününden oluşabilir. Biyometrik doğrulama cihazı ise donanım olarak mevcutta içindeki alıcılar yardımıyla biyometrik veriyi okuyup yine aynı veriyi karşılaştırma yapar. Biyometrik veri örneği kişiden alındıktan sonra (her kişinin kendine özel verisi vardır) alınan veriyi yazılım tarafında biyometrik entegresi yapılan sisteme aktarıp işlemeye başlar. Yazılım genellikle donanım tanımlama ürünüyle eş zamanlı biçimde çalışmaktadır. İşleyiş bakımından alınan verilerin kontrolü ve doğrulaması gibi operasyonları yürütür. Biyometrik teknolojiler aynı zamanda sistemde kullanıldıkları türlere göre sınıflandırılabilir. Teknolojilerin sınıflandırılmasına örnek olarak verebileceklerimiz ise, personeli doğrulama ve karakteristik özelliklerini karşılaştırma, suçlu kayıtlarını görebilme veya geçiş yetkisi sağlayabilecek kapasite de personelin biyometrik verisini kontrol etmesi, fabrikaya, işletmeye giriş yapabilmesi olarak sınıflandırabiliriz.

Biyometrik sistemleri kullanmak artık daha güvenli ve takip kolaylığı olan sistemleri devreye almak adına tercih yapmanız gereken noktalarda ZKFlex yanınızda.